Project 8 Parminderjit Singh Bhangoo Dislocation Tales31 januari - 1 maart 2009, Ruimte Noordwest

Parminderjit Singh Bhangoo (Tanganyika 1962) bouwt op de trappen van het Noorderstation een ruimte van houten panelen. Daarop probeert hij met verf, lak, lijm en stift houvast te klrijgen aan zijn herinneringen aan India, Tanganyika, Engeland Nederland en andere plaatsen waar hij gewoond en gereisd heeft. Bezoekers kunnen op de trappen dwalen door die herinneringen.

Parminders vader kwam als jongeman uit de Punjab naar Oost-Afrika. Daar werd hij treinmachinist. Toen hij trouwde in India nam zijn vrouw, later Parminders moeder, volgens oud gebruik een grote bruidskist mee van zwaar donker hout. Daar zat alles in wat ze nodig had voor haar nieuwe leven, zoals kleding, beddengoed, keukengerei en persoonlijke eigendommen. Deze kist staat nog steeds in de voorouderlijke woning in een dorp bij de grote industriestad Ludhiana in de Punjab, net als de bruidskist van Parminders grootmoeder. Het hout is verdeeld in vakken. Die bruidskisten maakten grote indruk op Parminder.

Als kind woonde Parminder in Tanganyika. Hij herinnert zich de geur van de locomotieven. Toen hij acht jaar was verhuisde hij met zijn familie naar Londen. Als volwassene kwam hij naar Nederland. Hij woont nu in de Korrewegwijk in Groningen.

In al die zeer verschillende culturen was hij gast, een gewaardeerde gast, maar altijd was hij gast, zonder zich echt thuis te voelen. Hij probeert als kunstenaar vat te krijgen op de herinneringen aan die extreem verschillende levens op drie continenten, en de leemtes op te vullen. De flarden uit het verleden doen zich voor als tekeningen en schetsen op het hout dat hij bouwt in de trapruimte in het Noorderstation. Aldus probeert hij zijn identiteit te ontdekken.

Openingstijden:
donderdag - zondag 14-17
en op afspraak: 06-30741182 / 06-23498929 / 050-3604264

Opening: vrijdag 30 januari 2009 17.00 uur