Project 37 Drie Eenheden Een orakel in het Noorderstation  Station Groningen Noord
Kunstruimte Noordwest
Kastanjelaan 1, 9741 CN  Groningen

29 juli 2012 – 15 september 2012

opening: zondag 29 juli 2012 om 15:00 uur
door Henk Puts, co÷rdinator van Stichting Kunstprojecten Noorderstation

Deze zomer kunnen reizigers en allen die op weg zijn hun levensvragen stellen op het Noorderstation. In de kunstruimte aan de Noordwestkant staat daar namelijk het orakel ‘Drie Eenheden’ voor hen klaar.


Drie Eenheden

‘Drie Eenheden’ is de titel van een samenwerkingsverband van drie kunstenaars met drie verschillende disciplines. Jacob Bos, ferrie=differentieel en de Stadgroninger dichter Paul Borggreve werkten samen om een installatie te maken uit drie delen: een glasobject, een interactieve console en taal.

Drie Eenheden kwam voort uit de manifestatie Feest van de Geest met het thema Geestdrift, een manifestatie met kunst in kerkgebouwen door heel Nederland in het kader van Pinksteren. Kerk en godsdienst zijn in onze wereld bepaald geen eenheid. Met een installatie onder de gelijknamige titel als het samenwerkingsverband ‘Drie Eenheden’ willen de drie kunstenaars vragen stellen over religie in deze tijd. Daarom hebben ze een modern orakel gebouwd om die vragen aan voor te leggen.

Het orakel

Het kunstwerk ‘Drie Eenheden’ is een installatie  die bestaat uit een kubusvormig object van glas dat op een console is opgesteld. Elke grote religie is vertegenwoordigd in het object. Dit wordt bereikt door subtiele kleur en vorm. Het geheel draagt een schijnbare sereniteit uit. Als de toeschouwer echter het object nadert, begint ‘Drie Eenheden’ te leven in lichtsensaties en  tot hem of haar te spreken. Het zijn woorden en flarden van voorbije tijd, maar soms ook schokkend modern. Elke zin lijkt op zichzelf te staan. Op elke bezoeker reageert het object anders in woorden die soms te volgen te zijn, soms verband lijken te missen, als een niet navolgbaar orakel, gebaseerd op de drie grote religies: Christendom, Islam en Jodendom.

 De kunstenaars

 Jacob Bos is glaskunstenaar. Beweging is bij hem het hoofdthema. Het onbuigzame glas zet hij om in soepele lijnen door het materiaal in stroken en stukjes te snijden en dan samen te stellen. Glas is het ideale materiaal om het licht te vangen en te buigen naar schoonheid.

ferrie=differentieel noemt zich ‘multi media artist - composer - arranger - co-host dailym.net and more’ Geluid in al zijn aspecten en het spelen er mee in moderne media vindt hij fascinerend. Hij ‘componeert’ geluidsfilms: uit doodgewone geluiden uit het dagelijks leven weet hij een verrassende harmonie te bouwen.

Paul Borggreve is dichter . Hij studeerde ooit Godgeleerdheid aan de universiteit Utrecht. Na het behalen van zijn bul kwam hij in Groningen terecht in de kunstwereld. Voor zijn gedichten kiest hij graag vorm en rijm: om het alledaagse uit te tillen naar een andere wereld.

Meer op:

3e.dutch-artists.net