Project 66 Johan van der Dong Hoogmis van het Suiker  
 
De Suikerfabriek

Opening:
Vrijdagmiddag 10 juli 15.00 uur in het Noorderstation, Kastanjelaan 1 in Groningen. Gedurende de maanden juli en augustus te zien en te beleven.

In de expositie Hoogmis van het suiker neemt Johan van der Dong de bezoeker mee naar Hoogkerk, het dorp van zijn jeugd. Een dorp dat suiker ademt door de industrie. Maar ook neemt hij u mee naar de fabriek van de concurrent in de stad Groningen die, zoals u weet, al weer een aantal jaren geleden afgebroken is. Middels een memory lane van zijn tekeningen en performances kunt u deze tijd herbeleven. Op het televisiescherm bij het Noorderstation zullen de filmpjes met daarop de beelden van de performances en de invloed van de suikerindustrie op stad en Ommeland voor het publiek zichtbaar zijn.
Deze industrie is met dat dorp verweven geraakt tot een gemeenschap waar de kerk en de suikerfabriek een gemeenschappelijke religie lijken te vormen. Ook is deze expositie een ode aan zijn ouders die hem in deze sfeer groot wisten te brengen tot de mens die hij geworden is, met alle oorspronkelijke gedachten tot gevolg.Johan van der Dong

Beeldend kunstenaar en dichter/performer Johan van der Dong wil mensen wakker schudden. Hij doet dat met conceptuele kunstprojecten: installaties, kunst op locatie en performances met daarin verweven eigen teksten. En vaak vloeien er vervolgprojecten uit voort.

Johan nodigt bezoekers vaak uit om schriftelijk, per telefoon of via moderne media te reageren, zoals bijvoorbeeld in de spraakmakende projecten ‘Brief aan god’, ‘Hotline van God’ en ‘Postbus van Allah’: projecten die de wereldpers haalden.