Project 69 Johan van der Dong Vlucht naar voren  

Vlucht naar voren
(Met een koffer of je kloffie op reis)


Opening: Donderdag 5 November om 15.00 uur,
Kunstruimten Station Groningen Noord, Kastanjelaan 1, Groningen.
Na de rondgang zal de kunstmanifestatie door de burgemeester van Groningen, de heer Peter den Oudsten worden geopend.


Vlucht naar voren, met je koffer of kloffie op reis, is een kunstproject met artperformances van Johan van der Dong. Hij stelt daarbij de manier waarop wij naar de vluchteling in onszelf kijken aan de kaak. Hij kijkt naar de groeiende stroom negatieve reacties op de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten in hun vlucht hier naar toe. Je laat niet zomaar iets achter uit een land en cultuur die je ooit lief was. Tegelijkertijd dient er oog te zijn voor de mens en zijn angsten, die ze in hun eigen woonomgeving op dienen te vangen. Pasklare antwoorden bestaan er niet.

Daarom gaat de kunstenaar Johan van der Dong op zoek naar de vluchteling in onszelf. Hij doet dit door samen met een groep mensen een rituele rondgang rond het Noorderstation te maken als symbool voor de mens die voortdurend (in zichzelf) op reis moet om zich aan het nieuwe leven en haar situaties aan te passen. Dat geen dag in het leven hetzelfde is, wordt gesymboliseerd door zijn vraag om een koffer/rugzak/tas mee te nemen. Het is de bedoeling om de koffer na afloop van de rondgang in een van de kunstruimten neer te zetten. Deze koffers zullen als symbool van verdraagzaamheid gedurende de maanden november en december voor het publiek zichtbaar zijn.

De start van het project is op donderdag 5 november om 15.00 uur. De rondgang start om ongeveer 15.15 uur, waarna aan het eind van de tocht de koffers ingeleverd kunnen worden. Na de rondgang opent de burgemeester deze kunstmanifestatie en installatie.

De vraag die we ons tijdens deze rondgang kunnen stellen is dan ook hoe we het zelf zouden vinden om ons huis te ontvluchten, om nergens welkom te zijn of met de nodige argwaan bekeken te worden. Zou het niet zo moeten zijn dat we voor elkaar klaar staan en in dialoog met elkaar zijn zonder elkaar telkens in de haren te vliegen? Tenslotte willen we allemaal wel dat kleine beetje veiligheid waarbij er ondertussen aan een oplossing gewerkt wordt.

Als beeldend kunstenaar en dichter/performer wil Johan van der Dong in zijn conceptuele kunstprojecten mensen wakker schudden en dat doet hij onder meer in installaties, kunst op locatie en performances. In zijn thematische installatieprojecten en de daaruit voortvloeiende vervolgprojecten, performances en presentaties heeft hij zijn eigen teksten ge´ntegreerd. Johan nodigt bezoekers vaak uit om schriftelijk, per telefoon of via moderne media te reageren zoals bijvoorbeeld in de spraakmakende projecten ‘Brief aan god’, ‘Hotline met God’ en ‘Postbus van Allah’ dat niet alleen in Nederland maar ook de Europese en Wereldpers haalde.

Informatie: info@johanvanderdong.nl

Namens de SKPN
Johan van der Dong
Henk Puts