Project 76 Johan van der Dong Van Pappen tot Nathouden  


 

Het zoet en zuur in de politiek

De Blender Performances der Staten Generaal

Presentatie en Performance woensdag 15 maart 2017 15.00 uur,
waarna de installatie nog een maand zichtbaar zal zijn
in Kunstruimte Noorderstation Noordwest (Onder spoor 2),
Kastanjelaan 1, Groningen

Op verkiezingsdag, 15 maart 2017, gaat Johan van der Dong stembiljetten en affiches van politieke partijen tot een papje vermalen.
Dit als protest tegen de populistische wind die door Nederland en door Europa waait, en vanwege de beloften die politieke partijen telkens weer doen, ook al is het tegen beter weten in.

Van der Dong voegt zoet en honing aan het papje toe en lengt het aan met melk, om het voor iedereen ietwat drinkbaar te maken. Elke kiezer zal, net als zij die niet kiezen, door de zure appel heen moeten bijten. Want dat is doorgaans wat er na de formatie uit een nieuw regeerakkoord ontstaat.

Na deze openingshandleing maalt Van der Dong fascisto´de propaganda uit heden en verleden tot pap. Wij mensen schijnen immers nooit van het verleden te kunnen en te willen leren. Stromingen van extreemrechts tot eng extreem extreem-rechts krijgen voortdurend de kans om hun tentakels uit te steken, met mogelijk verschrikkelijke gevolgen. Met diverse van dit soort regeringen onderhoudt een land als Nederland diplomatieke betrekkingen. Geld en olie zijn belangrijker dan menig mensenrecht.

Als waarschuwing uit het verleden zet van der Dong een exemplaar van Volk en Vaderland als giftig geheel op tafel. Een volk dat deze gifbeker niet ter harte neemt zal die tot de laatste druppel moeten leegdrinken. Luister naar de geschiedenis en haar klanken uit het verleden. Als afsluiting klinkt een gedicht over een 15 jarig meisje op weg naar Auschwitz.

Te Koop:
Voor slechts tien cent kunt u een zakje lucht kopen met een politieke partij erin. De burgers in dit land zitten immers voor een dubbeltje op de eerste rang.


Johan van der Dong

Klik hier voor meer informatie

06-13063200
info@johanvanderdong.nl