Tanja Klein
 
Portret van Groninger Sjoerd Rozema
 
16
Beeldhouwster Tanja Klein toont portret van Groninger Sjoerd Rozema

In de portretkunst worden meestal mensen met een belangrijke naam uitgebeeld. Dat zijn de overbekende beelden in de musea of op pleinen.
Klein vindt echter dat de gewone man ook een standbeeld verdient.
Klein: ”Een man in mijn buurt viel mij altijd op. Een kleine man met een markante verschijning, waar je niet omheen kunt gaan. Afgelopen winter ging hij vaak gekleed in een dikke winterjas met een grote bontmuts op zijn hoofd. Ik heb hem gevraagd of hij voor mij wilde poseren”.
De Groninger Sjoerd Rozema werkte vroeger op het boerenbedrijf van zijn vader. Later werkte hij onder andere als arbeider in de bouw en in de Suikerfabriek, tot ernstige rugklachten hem arbeidsongeschikt maakten.

Voor Klein is het hoofd de essentie van de mens. Het hoofd is boeiend, vol verhalen en geheimen. Het hoofd draagt geschiedenis met zich mee, het hoofd is gevuld met rede en onvermogen. Het hoofd is voor Klein het leven.

Het beeld van Sjoerd Rozema is voor het eerst in Groningen te zien. Klein heeft voor De Portiersloge gekozen omdat de galerie midden in de stad staat en het geëxposeerde voor iedereen toegankelijk is.

Tanja Klein studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten in Amersfoort en aan Academie Minerva in Groningen. Ze exposeert regelmatig in musea en galerieën en is in verschillende TV programma’s te zien geweest.

Iedere dag van 10.00 tot 22.00 uur

www.havik-groningen.nl

Informatie:
Tanja Klein
T 050 3189713
E tanjaklein@filternet.nl


 

20 mei - 17 juni 2010