Mari Mare (Myriam Carati) Verre van lieflijk, maar waarachtig
 
75 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Myriam Carati 1947-2015

De Portiersloge toont de hele maand augustus een schilderij van Myriam Carati (Rotterdam 1947 - Groningen 2015). Juni 2015 overleed Myriam Carati. Ze liet een flink aantal grote en kleine kunstwerken na.

Myriam Carati, beeldend kunstenaar, kunsthistoricus, model en bordeelreceptioniste, liet zich doorgaans slechts fragmentarisch uit over lading en betekenis van haar werk. Ze sneed kleine opgespannen doeken open, trok de randen omhoog, naaide die met ander linnen weer vast en beschilderde de uitstulping als een glanzend scherfje keramiek. Op de trap van het Noorderstation plaatste ze 1000 organza bloemen. Ze schilderde balkons, of stukjes ervan, en ook goot ze die in hars. Vaak zie je heftig binnenvallend zonlicht. Schaduwpatronen borduurde ze aaneen met kraaltjes.

Het schilderij dat nu in De Portiersloge hangt is het grootste dat we van haar kennen (120x160 cm). Ook hier binnenvallend zonlicht, geabstraheerd, samen met plantmotieven, die te maken hebben met drukpatronen uit SiciliŽ. Op dat eiland verbleef ze regelmatig. Zwerftochten waren voor haar noodzakelijk; ze zocht scherpe contrasten, breekpunten, grensgebieden en overgangen. "Graag loop ik op de randen van het leven zelf."

Jarenlang verblijf op SiciliŽ maakte haar bewust van haar drijfveren en fascinaties, schreef ze. "Binnen het door zeeŽn omsloten land, de overweldigende, ongenaakbare natuur, de daaraan verbonden geslotenheid van de mensen en hun taal, ben ik getuige en onderdeel van een zich nog voltrekkend scheppingsverhaal; verre van lieflijk, maar waarachtig."

Tegen het eind van de tentoonstellingsperiode, als voor velen de vakanties voorbij zijn, houden we een finissage. Hierover krijgt u bericht.
 

 

Augustus 2015