René de Rooze Свобода, ведущая народ
 
83


 


 


La Liberté guidant le peuple

Een installatie van René de Rooze
tot 5 juli 2016
De Portiersloge: Haddingestraat 26, Groningen
Licht aan: dagelijks 11-23

"Een allegorie op de revolutie die in 1789 plaatsvond en leidde tot de omverwerping van het koningshuis.
Een schilderij van Eugène Delacroix, 1830, Parijs, Louvre.
Liberté, Egalité et Fraternité waren de slogans van de revolutie, die samenviel met een streven naar verlichting en een democratisch besluitvormingsproces in de westerse wereld.

Echter:
Zoals bij bijna elke revolutie, aten de nieuwe machthebbers, de “sociale elite” de kinderen van de revolutie op en mondde het uit in terreur.

Ook in de twintigste en eenentwintigste eeuw vinden permanent revoluties plaats, de een nog idealistischer dan de ander, de een nog totalitairder dan de ander. Ik reken nationaal-socialistische en internationaal-socialistische bewegingen en revoluties tot dezelfde antidemocratische wereldbeschouwingen. Beiden hebben tot miljoenen moorden geleid. Ook in het Midden-Oosten zie je dat de revoluties en opstanden hun eigen kinderen opeten. De revoluties in Iran, Egypte, Libië, Tunesië, Syrië etcetera tonen wat er gebeurt als de revolutie de zittende macht breekt en er geen echte democratische nieuwe structuren worden opgebouwd. Nog meer chaos, ellende en religieus conservatisme. Nog meer onderdrukking. Ook de revoluties door het westen geïnitieerd, in Afghanistan en Irak, hebben alleen maar tot meer ellende geleid.
In de Portiersloge: symbolen van twee bewegingen die revolutionair voor nogal wat ellende gezorgd hebben. Socialisme en Islamisme.

Bij mij zou het een parodie op “goede bedoelingen in een fout jasje” kunnen zijn. Maar de toeschouwer mag zijn of haar eigen ideen en associaties ontwikkelen bij het aanschouwen van de installatie."

René de Rooze, mei 2016

  

 

Mei-Juni 2016