Rolina Nell Dorien
 
155
Dorien, een werk van Rolina Nell.

Van vrijdag 6 oktober (Nationale Ouderendag) tot en met donderdag 2 november 2023 (Allerzielen) presenteert Rolina Nell Dorien in De Portiersloge. U kunt daar dag en nacht naar binnen kijken. Overdag is het licht aan van elf tot elf. Neem 's nachts een lantaarn mee of gebruik de lamp van je telefoon.

Voor De Portiersloge koos Rolina Nell een specifiek levensgroot rugaanzicht uit haar RAAKvlak serie: een oudere vrouw, gemaakt in houtskool op papier, vervolgens geprint op gerecyclede stof, hangend in de ruimte.

RAAKvlak bestaat uit een aantal levensgrote rugaanzichten van vrouwen, getekend met houtskool op papier. In RAAKvlak is de stoel de plek waar de relatie tot de tijd zich uitdrukt. Vrouwen van verschillende leeftijden staan op precies die stoel die hun stemming ondersteunt. Zo onthullen de stoelen iets van de persoonlijkheid. Is de stoel de vermeende springplank naar een vrije toekomst of het keurslijf van zovele visioenen? De houdingen van de vrouwen appelleren hierbij aan gevoelens van vrijheid en berusting.

Voor RAAKvlak maakte Rolina gebruik van modellen. Haar oudste model was haar schoonmoeder Dorien. Haar tekening kreeg na haar overlijden op 93-jarige leeftijd, en haar begrafenis op haar geboortedag 27 mei 2020, ineens een diepere, andere, aanvullende lading. Ze toont zich krachtig, maar ook kwetsbaar in haar bijna transparante nachtkleding. Vervagend maar toch blijvend aanwezig.

Met Dorien neemt Henk Puts (jaargang 1950) afscheid als curator van De Portiersloge. Hij regelde, na Ingrid Reynders, in tien jaar tijd zo'n honderd tentoonstellingen. Wilma Vissers volgt hem na 2 november 2023 op.

www.rolinanell.nl


De Portiersloge
 

Dorien
Van Nationale Ouderendag, vrijdag 6 oktober tot en met Allerzielen, donderdag 2 november 2023
Haddingestraat 26
Groningen

oktober 2023